Книга есть альфа и омега всякого знания, начало начал каждой науки. - С. Цвейг; Книга есть альфа и омега всякого знания, начало начал каждой науки. - С. Цвейг

четвер, 15 березня 2012 р.

історія бібліотеки




Дата заснування нашої бібліотеки-2 грудня 1922 року.


                                                                                  

Основні моменти діяльності книгарні:



 

            З 1923 року- Цебриківська районна бібліотека для дорослих.

  З 1963 року -Цебриківська бібліотека для дорослих Великомихайлівського району Одеської області.  

             У 2011 році книгарня перемогла у    Міжнародному проекті "Бібліоміст" та отримала 3 комп’ютери та вільний

 доступ до Інтернету.

  У 2012 році бібліотека відзначає свій 90 річний  ювілей.


        Село,як і люди,має свій день народження. Цебрикове переступило свій 200 річний ювілей і крокує далі з новими успіхами і досягненнями.Для села це небагато,але зараз дуже важливо не розгубити по життєвим дорогам історію його заснування,історію життя людей,які прославили своє рідне село.        

       Так і Цебриківська бібліотека для дорослих має свою славну історію.На 3 з’їзді політосвіти,який відбувся з 26 по2 грудня 1922 року було прийнято рішення про заснування в селищі Цебрикове бібліотеки, з фондом 3 тисячі книг,а читачів було -20 Бібліотека включилася у велику роботу по ліквідації неписемності серед населення.  

       В     1924 році в бібліотеці нараховувалось 4535 книг,читачів-книговидача-1218, виписувалося 25 назв газет і журналів.В 1929 році книгарня знаходилась в одній з кімнат сільбуду,а в 1936 році помістили у новозведений будинок культури.                                               

         Під час Великої Вітчизняної війни будинок культури було спалено фашиськими окупантами,де загинула вся бібліотека з фондом 8500 книг.

             По закінченню війни в 1947 році знову організували  бібліотеку:

Цебриківську районну бібліотеку для дорослих ,на той час наше селище було районним центром.Нараховувала бібліотека 300 книг і розташовувалася в одній із кімнат будинку піонерів.

            В 1959 році бібліотека перейшла в будівлю ,де знаходився райком партії,так у цьому приміщенні бібліотека розташована і досі.Поруч школа,ліцей,сільська Рада,будинок культури, дитсадок.                               

       У1979 році відбулася централізація бібліотечної системи і першим директором була призначена Прус Клавдія Василівна.Наша бібліотека стала також у когорті бібліотек району і розпочала реорганізацію роботи .Через деякий час систему очолила Алексейчук Людмила Миколаївна ,з 1990 року-Терземан Валентина Іванівна.Зараз Великомихайлівська ЦБС працює під керівництвом Бабінчук Людмили Миколаївни.  

          В різний період завідуючими відділу культури працювали:Леонід Карпович Іванов,Катерина Дмитрівна Прокопенко,Генадій Павлович Щипківський, Тетяна Володимирівна Жарська,Іван Миколайович Портний.В даний період на посаді Великомихайлівського відділу культури та туризму працює Беген Раїса Іванівна.      

         Починаючи з 1979 року у нашій бібліотеці розпочалися великі зміни у роботі: реорганізація каталогів,картотек, проводиться перестановка книжкового фонду згідно нових ББК ,організовується юнацький  клуб "Юність" патріотичного направлення, проводяться нові форми і методи роботи:політбої,круглі столи,презентації,виїздні агітбригади.Ось деякі з назв масових заходів тих років :бесіда "Людина та ринок", огляд літератури  "На шляху до "вільної економіки", усний журнал " Моральні цінності радянської людини", музичний урок "Музика, звернена до всього людства".Обслуговуються читачі на пунктах видачі: чотири тваринницькі ферми,сільгосптехніка,дитячий садок, Цебриківська неповна середня школа,село Ольгінове та село Мало-Цебрикове.Якомога більше залучалося читачів до бібліотеки: у 1986 році користувачів нараховувалось- 3000, відвідувань-15000, книговидача складала 40000 екземплярів.За рік книгарня отримувала по 3тисячі нових видань та 15 назв газет та 25 журналів.В цей час розпочалося максимальне інформування населення книгою,діяв міжбібліотечний абонемент.Книгарня працювала творчо і з наснагою: завідуюча та два бібліотекарі,які працювали на повні робочі ставки.Розпорядок робочого дня: з 11 до 20 години,вихідний день:понеділок.Так бібліотека працювала до початку 90-х років.        

        Україна стала незалежною державою і розпочався для країни важкий економічний, політичний період.Це торкнулося всіх сфер життя,в тому числі і діяльності бібліотек. Майже перестали надходити нові книги,не велася передплата періодичних видань, відбулося скорочення у бібліотечній системі:працівники нашої бібліотеки отримували заробітну плату у розмірі 18грн-бібліотекарі та 36 грн-завідуючі.Але книгарня подолала всі труднощі і на початку нового століття та тисячоліття знову поринула у вирій бібліотечних подій.     

       Головним напрямком нашої діяльності є робота краєзнавчого характеру. У бібліотеці було зібрано багато етнографічного матеріалу та відкрито міні-музей "Відродження".       У 2004 році селище відзначило свій 200-річний ювілей.З нагоди свята Микола Заєць презентував книгу "Цебрикове-долина надії".


            
                  


                   Рідне селище-наша надія!

                 Гай,ставки і  пшеничні поля! 

             Ти душею повік не старієш

           Край Одеський!Господня земля!

        









        В 2005 році на базі нашої бібліотеки організовується клуб "Краєзнавець".Його засновано з метою вивчення історії рідного краю,економіки,екології,літератури,культури;збирання матеріалів про людей,які прославили рідне селище.


         На базі книгарні створено школу передового досвіду по  краєзнавству.Проводяться семінари бібліотечних працівників району.


Творча діяльність та життя книгарні продовжується...




Немає коментарів:

Дописати коментар