Книга есть альфа и омега всякого знания, начало начал каждой науки. - С. Цвейг; Книга есть альфа и омега всякого знания, начало начал каждой науки. - С. Цвейг

вівторок, 17 липня 2012 р.

Нові часи- крок за кроком.

Сучасні реалії часу відкривають нові можливості творчої діяльності.

    Починаючи з 2009 року книгарня активно приймає участь у різноманітних бібліотечних проектах.

    

 2009 рік-  регіональний проект "Читаюча Одещина". Заходи -тиждень юнацької книги"Відчуй радість читання",гра-вікторина "Маршрути життя Т.Г. Шевченка",свято книги "Українська книга крізь      віки",конкурси "Краща читаюча сім’я"в номінаціях-сім’я ерудитів,сім’я допитливих книголюбів та сім’я знавців української мови, "Панночка читачка"в номінаціях-панночка поезія, панночка класика, панночка ерудиція, "Пані читачка" в номінаціях-пані жіночого роману, пані українознавець, пані політик,"Пан читач" в номінаціях- пан історик,пан детектив,пан дипломат,година допитливих книголюбів "Читати-престижно". 

           Також в цьому році проводилось соціологічне дослідження у рамках проекту "Читаюча Одещина": "Книга і читання у моєму житті", що дало змогу зробити ясні і чіткі висновки щодо стану та тенденцій читання в нашому населеному пункті.Це дало змогу внести необхідні зміни в роботу бібліотеки з урахуванням запитів  кожної особистості.


     2010рік-  районні літературні читання "Війна в долі моєї родини"під гаслом "Хоч війна давно вже відійшла грозою,та спливає пам’ять тихою сльозою".

     На протязі року проводилась активна робота по збору документів,свідчень,фактів про події воєнних років на території рідного краю.Також проводились масові заходи:урок мужності "Шляхами мужності і слави " зустріч з ветераном війни,снайпером Мазаратієм Василем Пантелійовичем "Нашу пам’ять обпалює вічний вогонь",естафета слави "Не згасне пам’ять і вічна слава". 




     Також у цьому році бібліотека розпочала територіальне дослідження   " Мій рід - моя родина" під гаслом"Духовний храм людини: сім’я, родина, рід".Накопичено багато матеріалу про родовід сімей селища,ведеться пошукова робота про нащадків-вихідців з Цебрикове.Ц е дослідження проводиться і по сьогодні ,бо матеріалу дуже багато.

         В жовтні 2010 року бібліотека  подає заявку на участь у Міжнародному проекті програми "Бібліоміст" "Організація нових бібліотечних послуг з використанням вільного доступу до Інтернету".

          У лютому 2011 року книгарня стала переможцем проекту. Працівники бібліотеки провели велику підготовчу роботу по реалізації данного проекту.

   

    5 жовтня 2011 року прибули  три комп’ютери .

     На фото:працюють співробітники програми "Бібліоміст".

      







      18 жовтня відбулася презентація нових бібліотечних послуг "WWWelcome!!!Інтернет!"





            В бібліотеці проводиться програма навчань інтернет-центру "Корисні поради інтернет-мандрівникам", ; інтернет-мандрівки "По музеям  та виставковим залах","Стиль життя: подорожі, мандрівки, відпочинок","З джерел рідного краю",віртуальна подорож бібліотеками світу "Місця,де стають розумними",створюються відео-фільми про рідний край, про роботу нашої книгарні,ведеться подальший пошук нових форм та методів по залученню користувачів до книгарні.

      У жовтні  була проведена школа передового досвіду по краєзнавству "Золотий місток:організація та проведення краєзнавчої роботи серед населення селища".На фото :бібліотекарі району.






         Також на протязі року було проведено декілька соціологічних досліджень:Всеукраїнське дослідження "Сучасна картина читання юнацтва та молоді" та регіональне дослідження "Сучасна українська література в читанні молоді".Аналіз досліджень дає змогу глибше розуміти запити підростаючого покоління,шукати ефективні методи роботи для більш ширшого залучення юнацтва до книги.






       У 2011 році бібліотека прийняла участь у обласному конкурсі "Краща бібліотека-2011 року" та зайняла перше місце на районному рівні.



                                    2012 рік.

          Рік розпочався з соціологічного дослідження "Незадоволений читацький попит на вітчизняну  книжкову продукцію у публічних бібліотеках України".Було виявлено,якої літератури не вистачає в бібліотеці,а вона є актуальною для її користувачів.

        Також проводиться регіональне дослідження серед юнацтва "Молодий читач: ефективність форм залучення до бібліотеки"-це дасть змогу  з’ясувати роль бібліотеки у житті молоді та актуальність масових заходів,які проводить бібліотека.




Основним дослідженням бібліотек у 2012 році у Одеській області   є "Вивчення якості бібліотечного фонду як запорука його ефективного використання.Розділ право."  У книгарні вивчається стан фонду у підрозділі "право", проводиться  різноманітна інформаційна та масова робота серед різних верств населення:оформлено книжкову виставку "Книжковий правознай", стенд -дослідження "Подорож довкола права",відбувся тиждень  правової літератури "Правовий лабіринт",екскурс у історію "Вшанування тризубця з глибини віків",оформлено виставки "Назустріч виборам до Верховної Ради", "Я голосую вперше", провели урок історії "Моя Україна-соборна і вільна",веб- список "Інформаційні ресурси з правознавства", рекомендаційний список літератури "Україна в правовому просторі". 

        

Стенд "Подорож навколо права"-це дослідження  знань молоді про права і обов’язки громадян у незалежній Україні. Проводяться бесіди " Моя-держава- Україна" , " Наша Україна на планеті Земля",конкурси "Свій край-як рай",вікторини "Родина і Україна","Хто це?Або що це?"

Надалі заплановано багато цікавих,різноманітних заходів.






Всі матеріали бібліотечних проектів зберігаються в тематичних папках.З кожним роком вони доповнюються новими публікаціями.


 

Немає коментарів:

Дописати коментар