Книга есть альфа и омега всякого знания, начало начал каждой науки. - С. Цвейг; Книга есть альфа и омега всякого знания, начало начал каждой науки. - С. Цвейг

понеділок, 12 вересня 2016 р.


              Стислий опис  масової роботи Цебриківської бібліотеки  для  дорослих за  І квартал  2016 року.

         Поетична година «Берегині українського духу» проводилась спільно з будинком культури  у дитячому садку « Вербичка». Працівники будинку культури провели невеличкий святковий концерт, присвячений 8 Березню, а бібліотекарі та учні школи декламували поетичні рядки, присвячені жінкам, матерям. Була оформлена тематична поличка « Жінки, жінки , о,скільки в цьому слові».                                                                                                          До 2- річниці подій на Майдані було проведено цикл заходів: в бібліотеці оформлено стенд « Небесна сотня в вирій полетіла» та проводились 2 масових заходи: з учнями школи година пам’ֹяті «Вони дивилися в небо» та учнями ліцею – група електриків- година  патріотизму « Сам не знаю, де погину».  Захід розпочався тужливою лемківскою піснею "Гей, пливе кача по тисині", яка стала символом Небесної сотні. Вчитель історії Дремлюга Олена Анатоліївна розповіла про історію цієї революції: з чого все почалося і якими жахливими подіями закінчилося на даний час. Хвилиною мовчання згадали загиблих на Майдані.

             Було проведено засідання клубу « Краєзнавець». Краєзнавча година « Рідний край залишається в серці, як далеко від нього не йди» була присвячена розповіді про рідну домівку,батьків, шкільні роки та вибір життєвого шляху. Члени клубу написали свої побажання, яким вони бачать своє селище через… років.

                До 202 – річниці від дня народження Т.Г. Шевченка спільно з будинком культури, учителем української літератури Зінчук Наталією Олексієвною та учнями 9 класу було проведено поетичну сторінку « Наша любов та святиня: Т.Г. Шевченко». Життєвий та творчий шлях Великого Кобзаря є історією всього народу України. Учні школи виконали сценки з творів поета: поеми « Катерина», « Гайдамаки»,      « Сон».

              У останню неділю  березня проводився Тиждень юнацької книги             « Будемо усі читати , славу книзі повертати» та був присвячений українській книзі, українським авторам художнього слова. Оформлено книжкову виставку – перегляд « Хай Україна вся читає, бо книга нас усіх єднає»,по сторінкам цих книг проводили огляд літератури « Книга - світ, книга – серцю привіт»

Проводились літературна гра « Книга – машина часу»( учасники згадували книги від найстарішої  , наприклад Пересопницьке Євангеліє  та « Слово о полку Ігоревім» до найновішої ( сучасні українські автори), яка була взята в бібліотеці та  прочитана). 

 Експрес – інформація « Книга – чудо із чудес»  була присвячена популярним літературним героям різних народів, які виявилися символами національної ідентичності, що прославляють батьківщину:  кожен - свою і кожен - по-своєму.

        Ми вирішили згадати тих, кому це вдалося, кого можна назвати національним героєм своєї країни. Близький Схід і світ арабської культури неможливо собі уявити без збірки казок «Тисяча й одна ніч» і талановитого шахрая  Алі-Баби.  У світовій культурі Дон - Кіхот став символом, а в Іспанії ще й брендом. Ідальго та його зброєносець Санчо Панса - головні герої прославленого роману Мігеля де Сервантеса  .  В образі Тараса Бульби  повісті М. В. Гоголя втілені всі кращі якості, властиві героїчній особистості епохи боротьби українського народу за визволення від гніту поляків. Цей літературний  герой — невід’ємна частина українського козацтва, історія якого овіяна невмирущою славою.   

            Стислий опис  масової роботи за  ІІ квартал  2016 року.

                 Година роз’яснення « Субсидії – в дії» проводилась для дорослого читача. В зв’язку з підвищенням тарифів на комунальні послуги багато наших односельчан стали користуватися допомогою від держави, але не всі знають процедуру проходження для отримування субсидії, виникають ще запитання , тому на захід ми запросили діловода Цебриківської селищної ради Чупу Людмилу Федорівну, яка чітко знає про всі нюанси отримання державної допомоги.

       Урок пам’яті « Чорнобиль …Трагедія… Пам’ять» було присвячено 30 річчю від дня трагедії на Чорнобильській атомній станції. Захід проводився в школі з учнями 9 класу та учителем біології та хімії Гальцовою Наталією Владиславівною. Зачитувався список тих героїв, які в перші хвилини катастрофи кинулися на ліквідацію аварії. Згадали тих цебриків чан, які також були на ліквідації в 1986 році. На захід був запрошений ліквідатор Чорнобильської катастрофи Тимків Анатолій Юрійович. Він поділився зі спогадами про ті суворі дні, розповів про всю відповідальність,яка була у кожної людини, що в ті дні опинилася на страшному реакторі.

          Краєзнавча панорама   «Є в пам’яті миттєвості війни» була присвячена 72 річниці визволення селища Цебрикове від фашистських загарбників. Захід проводився спільно з будинком культури , старшою групою дитячого садка « Вербичка»  з вихователем Тушич Л.М. та учнями ліцею. Ходою з квітами учасники заходу відвідали пам’ятник загиблим воїнам , що визволяли селище. Вихованці дитсадка поетичними рядками розповіли про подвиг солдатів тих часів. Згадали і про АТО, що переплітається з подіями другої світової війни, тому що завжди треба захищати свою рідну землю.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар